Historie

De springpaardenfokkerij in Den Hool begint in 1997. Ans rijdt sinds haar 6e jaar pony en vanaf haar 18e paard. Haar wedstrijdpaarden waren voornamelijk ruinen, maar kort na haar komst naar Den Hool ging de laatste ruin de deur uit om plaats te maken voor een merrie: de 2,5 jarige Nevada (Zeoliet x Notaris). Zij werd in 1998 ster verklaard en kreeg het daaropvolgende jaar een veulen van Burggraaf, bleef daarna 1 jaar gust en kreeg vervolgens nog veulens van Burggraaf, Indorado en Flemmingh.

In 1999 werd de 2,5 jarige Orlanda (Voltaire x Le Mexico) aangekocht. Zij kon het ster-predikaat niet bemachtigen – alhoewel ze 77 punten voor het vrij springen scoorde – maar kreeg wel 4 prachtige veulens van achtereenvolgens Burggraaf, Ginus en Indoctro 2x en werd L springen en M1 dressuur.

Nevada Orlanda
Nevada Orlanda

Aangezien de voorkeur meer naar de springsport dan naar de dressuur uitging (en de Zeoliet-merrie ook niet helemaal aan onze verwachtingen voldeed) werd deze in 2003 samen met haar Flemmingh-veulen ingeruild voor de 5-jarige ster + prok merrie Recitall (Animo x Ramiro), L springen, drachtig van Emilion.

In de winter van 2003 overleed helaas de drachtige Voltaire-merrie. Begin 2004 werd in haar plaats de 5-jarige ster + prok merrie Solena DML aangekocht, drachtig van Indoctro.

Recitall Solena
Recitall Solena DML

Na de geboorte van Zylena bleef Solena gust. Omdat Recitall pas in juli een veulentje kreeg is zij bewust niet meer gedekt. Het plan was toen om in 2005 vroeg in het voorjaar te beginnen met insemineren, maar met name door het slechte/koude weer was de start toch nog vrij laat en liep alles niet helemaal zoals het zou moeten. Solena werd gelukkig drachtig, maar Recitall bleef gust.
Om niet nog 1,5 jaar op een veulen te hoeven wachten is besloten haar te verkopen en hebben we in het voorjaar de hoogdrachtige 13-jarige stermerrie Laurette (Wellington x Joost) aangekocht.

De als veulen door onze (schoon)vader aangekochte merrie Zora O’Hara (Quasimodo Z x Burggraaf) uit de Avondrood-stam is in 2007 zadelmak gemaakt en op de stamboekkeuring helaas net geen ster geworden (ext. 65 spr. 70 bew. 70), maar heeft in 2008 wel een heel mooi hengstveulen van Wittinger gekregen. Zowel de merrie als het veulen zijn hierna in verband met ruimtegebrek verkocht.

In het voorjaar van 2011 is Laurette, samen met haar hengstveulen, verkocht.

Laurette Zora O'Hara
Laurette Zora O’Hara

In 2007 is ook Zylena gedekt. Helaas heeft Zylena – waarschijnlijk bij de geboorte van haar eerste veulen – een rugblessure opgelopen en is daardoor niet meer geschikt voor de sport.
De nakomelingen van Zylena zijn niet al te groot (tussen de 1.60m en 1.64m), maar doen het ontzettend goed in de springsport. Ze  hebben zeer goede reflexen, zijn super voorzichtig op de sprong en hebben een ontzettend fijn en meewerkend karakter.

Haar eerste veulen Dylena heeft de merrietest gedaan en is hiervoor geslaagd en tevens ster verklaard. We hebben ook Dylena eenmaal gedekt en omdat we meer in haar talenten als springpaard dan als fokmerrie zagen, hebben we haar verkocht voor de sport.

Zylena Dylena
Zylena  Dylena

Begin 2015 is Solena waarschijnlijk uitgegleden/gevallen in de wei en daarbij zwaar geblesseerd geraakt aan haar heup. We hadden gehoopt dat ze weer zou opknappen, maar helaas……..
In Foxy-Lena (v. Arezzo) zagen we de perfecte opvolger van Solena. Foxy is tot begin 2018 uitgebracht in de sport en behaalde de predikaten Elite en Sport-springen. Zij overleed echter aan de complicaties na een keizersnede bij de geboorte van haar eerste veulen.